Премиера на „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова във Варна


Роман-метафора за историята на цивилизациите

СЪБИТИЕТО

На 16 юни от 18,30 ч. в Арт салона на Радио Варна ще се състои премиерата на последния роман на Людмила Филипова „Антихтонът на Данте”, изд. Сиела, 2010. След представянето на книгата от Виолета Тончева, авторката ще разговаря на чаша вино със своите читатели. Срещата с медиите е предвидена за 14.00 ч.

РОМАНЪТ

Антихтонът на Данте” е петият роман на Людмила Филипова след „Анатомия на илюзиите”, „Червено злато”, „Стъклени съдби” и „Мастиленият лабиринт”. Преведени на няколко езика, някои превърнати и във филмови проекти, те утвърждават името на Людмила Филипова като интересен автор, който знае как да стигне до съвременния читател. След „Мастиленият лабиринт”, обявен за българския бестселър на 2009 г., се очаква това да се случи и с „Антихтонът на Данте”.

Идеята за ръкописа като някаква мярка за истина, която може „да ни върне в самите нас”, се прехвърля от „Мастиленият лабиринт” в „Антихтонът на Данте” продължение на вече познатия, но и самостоен сюжет. В 600 задъхани страници авторката предлага, на принципа роман върху романа, своя прочит на „Божествена комедия” от Данте Алигиери – една от големите книги в човешката история, поставила началото на Ренесанса. В закодираните от Данте послания Людмила Филипова разпознава повторението на завещанията за духовно прераждане в учението на тракийския мъдрец Орфей. Живели в огледално симетрични времена – 14 в пр. Хр. и 14 в сл Хр., двамата последват любимите си Беатриче и Евридика в Отвъдния свят, а после се завръщат… Данте разсейва мрака на Средновековието, Орфей – на бронзовата епоха, единият преоткрива духовните стойности в древногръцката и римска античност, другият възкресява културата на траките – наследници на меандритите (неологизъм, въведен още в „Мастиления лабиринт” за първата човешка цивилизация, възникнала на Балканите).

Съвпаденията и периодичното завръщане към корените като перфектен механизъм, заложен в еволюцията, са голямата тема в „Антихтонът на Данте”. Романът използва  обемен документален материал от исторически артефакти, научни теории от математиката, физиката, архитектурата, астрономията, медицината, философията, религията и номерологията, придружени с цитати, снимки и рисунки, допълнени с древни легенди, тайнствени ръкописи и известна доза научна фантастика. В тази амалгама от ерудираност, изследване и забавление, никак не лесна за забъркване, интелектуалното наследство на исторически личности като Енох, Орфей, Питагор, Данте, д-р Дий, Копеде, Айнщайн, Мулдашев дава подтик за действията на въобразените герои – археоложката Вера, баща й – проф. Кандилов, неговият сръбски колега, проф. Светилич (забележете семантиката на имената) и загадъчният Ариман, в който – след преодоляване на задължителните за всяко увлекателно четиво препятствия, героинята намира осъществената любов.

 

Едновременно реалистичен и фикционален, „Антихтонът на Данте” притежава качествата на трилър и фентъзи, дори на притча, а самата авторка го определя като роман-метафора, който разглежда историята на цивилизациите от нов ъгъл. От значение е и фактът, че творбата засяга теми, неинтерпретирани досега в българската литература, като огледалните образи на Данте и Орфей, културата Лепенски вир, философията на обърнатите полюси и на десетия, противоземен знак Антихтон. Светът, оказва се, е подчинен на десетия елемент, който скрит като антитяло на останалите девет елемента, определя същността им… И всички ръкописи, които надникват в тайната, остават недовършени, биват подменени или мистериозно изчезват…

С вещината на изследовател, майсторството на умел разказвач на истории и с нескрито удоволствие, Людмила Филипова води читателя по следите на символите в „Божествена комедия”, през Горната и Долната земя, през десетте сфери на познанието. Провокира с хипотези и антихипотези, с динамика и напрежение, в търсене на онова най-важно послание, което може да спаси човечеството от предизвестения гибелен край, случил се вече веднъж преди 10 000 години… Читателят се чувства посветен, избран да прозре забравената истина и това усещане, заедно със съзнанието за значимостта на последствията (книгите на Людмила Филипова винаги защитават общочовешки каузи), определят облика и успеха на романа „Антихтонът на Данте”, за който мнозина твърдят, че по-добър от произведенията на Дан Браун.

ИЗЛОЖБАТА

 

По време на премиерата почитателите на Людмила Филипова ще могат да разгледат и откритата предния ден в Арт салона на Радио Варна изложба „Майсторите на XX век”, която Музейна галерия за съвременно изкуство за пръв път представя извън столицата. Изложбата включва над 50 творби с оригинални сериграфии на Анди Уорхол, както и негови ръчно оцветявани графики от серията In the bottom of my garden. Салвадор Дали присъства с творби от сериите Conquest of the cosmos и The divine comedy, рисувана по текстове от Данте. Картините на Марк Шагал са от неговата Библейска серия и басните на Лафонтен, а тези на Хуан Миро от серията La melodie acide както и негови литографии.

 

Виолета Тончева

 

 

Posted on April 11, 2011, in Новини and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: