ОФД – Варна партнира на ОПЕРОСА 2010


 

Камерен състав с музиканти от ОФД – Варна е оркестърът на ОПЕРОСА 2010

 

 

Международният фестивал ОПЕРОСА, основан през 2006 г. от фондацията на оперната певица Катерине Хаатая, за четвърти път ще представи изкуството на операта от 25 до 28 юни 2010 г. в двореца „Евксиноград“. Взискателната българска и чуждестранна аудитория отново ще се срещне с най-високите стандарти в продуцирането на оперното изкуство, които заедно с изявата на млади талантливи български и чуждестранни артисти, са основни точки в концепцията на фестивала. Избраният спектакъл за тази година „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно е претърпял специална редакция, за да бъде представен на открито в естествена среда. Над постановката работи британски постановъчен екип с режисьор Мартин Лойд-Евънс. За пръв път оркестърът на ОПЕРОСА е изграден изцяло от варненски музиканти, които ще свирят под диригентството на маестро Ералдо Салмиери. Ролята на Жулиета ще бъде поверена на изгряващите български оперни звезди Евгения Брайнова (в спектаклите на 26 и 27 юни) и Рада Тотева-Носикова (28 юни).

От 1597 г., когато прекрасната история на Ромео и Жулиета от Уилям Шекспир е публикувана за пръв път, двамата влюбени оживяват в огромен брой произведения на прочути творци в различни жанрове. Операта на Шарл Гуно е избрана сред колекция от музикални шедьоври, посветени на вечната двойка. Включен в репертоара на „Опероса Балканика“, спектакълът ще бъде показан и в Сърбия и Македония.

 

За патрон на събитието в България е поканен министърът на културата на България Вежди Рашидов.

 

Удоволствието от срещата с високото изкуство в двореца „Евксиноград”, сред прекрасната природа и великолепната гледка към Черно море в един от най-красивите български паркове, ще допълни, по време на 90-минутния антракт, изискан пикник. Приходите от спектаклите на ОПЕРОСА, ще бъдат дарени, според традицията, на деца, болни от рак.

Advertisements

Posted on April 11, 2011, in Новини and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: