Седмицата на ОФД – Варна от 24 май до 30 май


Седмицата на ОФД – Варна от 24 май до 30 май

 

This slideshow requires JavaScript.

Оперно-филхармонично дружество Варна, следвайки концепцията си да работи с най-изявените български солисти, покани Венцеслав Анастасов да бъде Риголето в спектакъла на едноименната опера от Джузепе Верди на 25 май от 19.00 ч. Син на известните оперни певци от Русенската опера Мария Венцеславова и Анастас Анастасов, които преди години изпяха най-великите оперни любовни дуети, Венцеслав Анастасов прави стремителна кариера, която го отвежда в Барселона, Монте Карло, Солотурн, Залцбург Аудиториум, среща го с творци като Зубин Мета, Карлос Саура, Пласидо Доминго. Баса Орлин Анастасов, брат на Венцеслав, световната критика нарече “новия Гяуров”, така че двамата продължават славата на оперната фамилия Анастасови. Във варненския спектакъл на Венцеслав Анастасов ще партнират Арсений Арсов като безнравствения Херцог и очарователната Емилия Иванова, най-младото попълнение в солистичния състав на ОФД – Варна, като Джилда.

На 28 май в зала 1 на ФКЦ предстои вторият за май симфоничен концерт, който се посвещава на 150-годишнината от рождението на Густав Малер (1860 – 1911). Под диригентството нa Борислав Иванов варненските филхармоници ще изпълнят Симфония №4 от Густав Малер и двете творби на Джордж Гершуин «Един американец в Париж” и „Рапсодия в синьо”. Солистка на четвъртата част от произведението на Малер е сопраното Даниела Димова, която – независимо от административните си задължения като директор на ОФД – Варна, продължава певческата си кариера. Другият солист, проф. Атанас Кареев, едно от големите имена на световната изпълнителска сцена, е кореняк варненец, свързан повече от 3 десетилетия с музикалния живот на Германия. Той изпитва особен афинитет към музиката на Гершуин, която свири най-напред с американски диригенти, след това години наред с Берлинската филхармония, по-късно и с американски оркестри. В своя прочит на Гершуин Атанас Кареев тръгва от традиционната концертна форма, в която са вплетени фолклорни елементи, за да я развие с динамиката на суинга, придавайки задълбоченост и завършеност на музикалния изказ.

На 29 май от 19.00 ч. ще видим „Бохеми” от Джакомо Пучини, постановка на

режисьора Кузман Попов от 2003 г. За този свой дебютен спектакъл изпълнителите на Марсел и Мюзета, младите солисти Свилен Николов – баритон и Филипа Руженова – сопран, отдавна се готвят. За пръв път двамата имат шанса да изпеят заедно любимите си роли и да вложат в тях красивите чувства, които ги свързват не само на сцената, но и в живота. Останалите персонажи пресъздават Арсений Арсов (поета Рудолф), Пламен Димитров (Шонар), Евгений Станимиров (Колин). Сопраното Линка Стоянова, която е изпълнявала ролята на Мими в други оперни театри, също в чужбина, за пръв път ще представи образа на варненска сцена. Росен Рангелов, Михаил Матеев, Христо Ганевски и Валентин Грандев оформят солистичния екип.

Advertisements

Posted on May 22, 2010, in Новини and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: