Архитектурна среща „Знаци на времето”- Балчик 2010


Архитектурна среща „Знаци на времето”- Балчик 2010

 

Архитектурна среща под наслов „Знаци на времето”, посветена на опазването на уникалните природни и културни богатства на Балчик, с акцент върху архитектурното наследство, организира клуб Приятели на Балчик към КАБ – Варна. В срещата, която ще се проведе на 25 май в Каменната зала на Двореца в Балчик, са поканени да участват практикуващи архитекти, изследователи и архитекти на отговорни длъжности в управленски и културни институции. Програмата за деня предвижда разнородни прояви от 10.00 до 17.00 ч., като в началото ще бъде открита изложба, проследяваща творчеството на арх. Хенриета Делавранча – Гибори. В периода 1930 – 1940 година румънската архитектка създава някои от емблематичните и до днес за облика на Балчик сгради. От Румъния, специално за събитието, пристига арх. Милица Сион – aвтор на изложбата. Следва дискусията „Знаци на времето”, чиито теми  в три модула ще модерират архитектите Владимир Попов, Енчо Димов и Тодор Даскалов. Арх. Станчо Веков ще направи мултимедийна презентация на дългосрочния проект „Изчезващите къщи/Хубавите къщи”, който изследва съвременните български практики за съхраняване на архитектурното наследство.

Приятели на Балчик към КАБ – Варна, из статута на клуба

  • Клубът е основан през октомври 2009 година от група архитекти.
  • Главна наша цел е да бъдат съхранени неоценимите природни и културни богатства на Балчик и околностите му.
  • Предмет на нашата дейност са както инициативи в областта на изучаване и опазване на архитектурното наследство, така и активното съдействие на всички усилия за съхраняване на уникалните архитектурни достойнства на Балчик.
  • Интересите ни са насочени не само към знаковите сгради и места, но и към опазването на цялостната градска тъкан – ландшафт, улици, жилищни и други сгради, малки форми и елементи от градската среда.
  • Ще подпомагаме и популяризираме всички полезни за града архитектурни инициативи.
  • Балчик се нуждае от независима архитектурна експертиза, съдействие за която можем да му окажем.
  • Ще помагаме професионално и на всички частни лица, организации и институции, които споделят каузата за достойно развитие на любимия ни град.

 

  • Получeна е подкрепа от:  КАБ и САБ Варна, Община Балчик, КК Албена,  Архитектурен и парков комплекс „Двореца” Балчик

 

  • Основатели на клуба Приятели на Балчик:

арх. Владимир Попов, арх. Велин Нейчев, арх. Енчо Димов, арх. Димитър Стефанов, проф. арх. Емил Ретеган, проф. арх. Мирча Окинчук, проф. арх. Тодор Булев, арх. Константин Димов, арх. Тодор Даскалов и арх. Чавдара Николова.

Advertisements

Posted on May 22, 2010, in Новини and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: