Йовчо Крушев свири Чайковски на 19 май във ФКЦ


Йовчо Крушев свири Чайковски на 19 май във ФКЦ

 

Оперно-филхармонично дружество Варна отбелязва 170-годишнината от рождението на П. И. Чайковски със симфоничен концерт на 19 май от 19.00 ч. в зала 1 на ФКЦ. Под диригентството на Станислав Ушев варненските филхармоници ще изпълнят две от най-популярните творби на композитора – брилянтния Концерт за пиано и оркестър №1 в си бемол минор и Симфония №5. Солист е именитият пианист Йовчо Крушев.

Професор Йовчо Крушев участва повече от 30 години в българския музикален живот с многостранните си изяви като изпълнител, композитор, теоретик и педагог. Изнася стотици самостоятелни концерти, гостува на всички български симфонични оркестри, гастролира в много страни по света с неизменно висока оценка на музикалната критика. Лауреат на престижни български и международни конкурси, между които конкурсът “П. И. Чайковски” в Москва. Записва класическа и съвременна музика, изпълнява за пръв път редица нови творби, участва в български и международни фестивали. Паралелно с концертната си дейност пише камерни, солови, хорови и симфонични произведения, църковна музика, музика към театрални постановки и др. Творчеството му е познато в Италия, Япония, Гърция, Германия, Кипър, Турция, Унгария, Русия.

Йовчо Крушев е лауреат и на международни конкурси по композиция, носител на престижната награда “Кристална лира” за върхови постижения в изпълнителското изкуство, присъдена от Министерството на културата, Съюза на музикалните и танцови дейци и Радио Класик FM, през 2008 г. е удостоен с най-високата степен на орден “Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие за особени заслуги в развитието на културата и изкуството в България.

Advertisements

Posted on May 18, 2010, in Новини and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: