ХХXII Международен майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров”


От 14 май 2010 г. в продължение на няколко дни, гр. Варна ще живее с песента, с Хоровата песен на ХХXII Международен майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” съчетан с XXII издание на конкурса, за голямата награда на Европа за хорово пеене.

This slideshow requires JavaScript.

Участници в конкурсите ще бъдат, гости от: Сърбия, Италия, Чехия, Испания, Япония, Украйна, България.

С тържествен марш от шадраваните до паметника на Добри Христов, оркестър и участниците от различни държави в конкурсите по хорово пеене украсиха централните улици на гр. Варна. Марша завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на композитора Добри Христов за поклонение пред великата му памет.

„Чрез песента изразяваме чувствата си, описваме житието си. Песента е живот, човекът е духовно същество, което търси любов, добрина, истина и красота и винаги открива песента. Песента е празник!”

Варна, град люлка на песента, градът на Добри Христов. Композитор, музикален критик, хоров диригент – Добри Христов е най-крупната фигура в Българската музика и национална култура в началото на 20 век. Един от най-видните изследователи на българския музикален фолклор, автор на аналитични трудове, много учебници, сборници и статии, с важна роля за озвучаването на музиката в българското училище.

Добри Христов е роден във гр. Варна през 1875 г. На 11 години, с дванайсет гроша в ръка си купува, малка флейта, на която свири репертоара на военния духов оркестър.

Самообразова се с една подарена цигулка, на 16 години вече се опитва да композира, в последните класове на гимназията, създава и първите си хорови песни с пълна хармония.

Варненската общественост, изпраща своят самороден талант, да следва в Прагшката консерватория. Един от неговите преподаватели в Прага, пред когото Добри Христов се прекланя е Антонио Боржак.

Любов към националното и самобитното, към фолклора, това е творчеството на Добри Христов. Огромен брой хорови и солови песни, и няма голям български хор, в чиито репертоар, да не са включени неговите произведения.

През 1941 г. на 65 годишна възраст, Добри Христов умира и България губи една от най-светлите си творчески личности.

Творческият, дух на Добри Христов, вграден в музиката му живее и до днес, а една от песните му се е превърнала в химн на Българските хорове – „Родна песен нас навек ни свързва!”, която свърза всички присъстващи участващи народи, дори и Японците запяха в хор. Като за задача до края на конкурсите бе да гостите ни от другите държави, да научат песента, за да могат всички да я изпеят накрая на конкурсите.

„Каним всички почитатели, на хоровото изкуство, на 14 Май от 10 часа, зала 1 във ФКЦ – Фестивален и конгресен център, на официалното откриване на трийсет вторият международен майски хоров конкурс „проф. Георги Димитров 2010 г”.

Музиката е диалог, песента е празник, нека всички, заедно усетим това в следващите, няколко дни с участниците в конкурса хорове, на които желаем успех!”

СВЕТЛОЗАР НЕЙКОВ

Advertisements

Posted on May 14, 2010, in Новини and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: