Светлан Стефанов спечели за втора поредна година медал от Лондонския фотографски салон


Светлан Стефанов спечели за втора поредна година медал от Лондонския фотографски салон

 

Графичният дизайнер и фотограф Светлан Стефанов, който живее и твори във Варна, спечели за втора поредна година медал на международния Лондонски фотографски салон. Българският творец е един от осемте финалисти в 99-то издание на престижния фотографски форум през 2010 година.

В отличената творба „Nornir”, следвайки търсенията си в областта на художествената фотография, Светлан Стефанов постига въздействие, близко до това на живописта. 

„Nornir” (Норнии – мн. ч. от Норни, норв.) превежда на съвременен художествен език стародавни послания от скандинавската митология, в която особено се почитат митичните същества Скулд, Верданди и Уирд. Това са трите Норнии, жени, които – подобно на древногръцките Мойри, предат съдбата. Норниите олицетворяват типичното разделяне на Anima (анима – душа, лат.) в трите образа на невеста (девойка), майка и смърт. Норниите гадаят, предричат, обладават мъдрост и за тях се знае малко.

Във фотосесията за създаването на „Nornir” участват два модела, заснемането протича изцяло на дневно осветление и отнема няколко часа, допълнителната обработка по специална авторска технология оформя крайния творчески продукт.

„За мен като творец”, разказва Светлан Стефанов, „е особено важно да уловя фината граница между класическата фотография и естетиката на изящните изкуства  Вярвам, че фотографията има не само сетивно въздействие върху окото, но докосва и дълбоките емоционални пластове на духа, подобно на класическата живопис. В този смисъл цветът, композицията и идеята в истинската фотография би трябвало да следват същите посоки, както при живописта. Не правя строга разлика между монохромната и цветната фотография, доколкото цветът – и в двете естетически територии – е само средство за изразяване. От значение в изкуството, независимо от неговия стил, е единствено дали то е истинско или фалшиво. Използвам компютъра за подобряване на крайната визия, защото техническите и технологични средства разширяват границите на човешкото можене и разтварят въображението. Търсейки експресивен образ за духовните и вечни стойности, опитвам различни неща и не признавам никакви ограничения. Оставям се на фотографията и живописта да ме отведат, по най-естествения за мен път, към творческия катарзис, който ми разкрива безпределния свят на художествената фотография. Във всичко, което правя, обичам днес да съм поне с една стъпка по-напред от вчера.” 

Сайтът на Лондонския фотографски салон 2010 вече е отворен и може да се види на адрес http://www.londonsalon.org/medals_2010_page.htm. Награждаването предстои през август в Cotton Centre, недалеч от Tower Bridge, където по традиция се експонират творбите на Лондонския фотографски салон.

Светлан Стефанов

Website: http://www.photo4art.com

 

Магистър телекомуникации, Технически университет, Варна, занимава се с web design,

компютърна графика и фотография. Автор на много уеб сайтове и лога, дизайнер на

мултимедийни презентации, CD дизайн на албуми на групите: “Лот Лориен” (Eastern

Wind), “Agathocles” (Mincemania in Bulgaria), „ ANWAKH” проект на Юрий

Бонджуков, Chris John – “Evolution” (USA), “Heater” (Live in Withianga – New

Zeeland”) и др. Автор на мултидисциплинарната мрежа за мениджмънт,

промоции и продукти в областта на културата: http://www.scenderman.com, автор на плаката на Великденския музикален фестивал 2010 на Оперно-филхармонично дружество Варна и редица други културни прояви, негови творби притежават НХГ, София, колекционери от САЩ, България, Англия. От многобройните си награди, Светлан Стефанов особено цени: Дизайнер на април/май 2003 и Художник на годината 2003 на списание „Computer Graphic World Magazine”; Първа награда за монохромна фотография и Награда за цветна фотография на III национален фотосалон – Варна, 2005; Първа награда във фотоконкурса „Модерни времена” на арт журнала Public Republic, 2008; Поощрителна награда от IV международен фотопленер „Foto Ex Tempore”, Новиград, Хърватия, 2009; Номинация в категория художествена фотография  „Снимка на годината” – Canon България, 2009; Мeдал за художествена фотография за творбата „Рибешко хвърчило” на Лондонския фотографски салон 2009; Сребърен медал в категория still life colour на Venice International Photo Contest, Венеция 2009; Медал за „Норнии” на Лондонския фотографски салон 2010.

Виолета Тончева

Advertisements

Posted on May 14, 2010, in Новини and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: