OФД – Варна на софийска и варненска сцена през седмицата от 10 май до 16 май


OФД – Варна на софийска и варненска сцена през седмицата от 10 май до 16 май

This slideshow requires JavaScript.

През седмицата от 10 май до 16 май Оперно-филхармонично дружество Варна ще се изяви на софийска и варненска сцена.

Варненските артисти имат честта да открият ХV Салон на изкуствата 2010 в голямата зала на Националния дворец на културата, София на 11 май от 19.00 ч.

Престижният културен форум отправи поканата към директорката Даниела Димова преди няколко месеца. Оперно-филхармонично дружество Варна не за пръв път гостува в Салона на изкуствата, но за пръв път му се поверява мисията да зададе високите творчески критерии на фестивала. Жеста варненските творци приемат като отговорност и същевременно като признание за своето изкуство, още повече че изборът на оперните заглавия в първата вечер не е случаен. С варненския спектакъл на “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Палячи” от Руджиеро Леонкавало Салонът на изкуствата ще отбележи знаменателната 100-годишнина от първото оперно представление в България. През май 1910 г. именно постановката на „Палячи” предизвиква възторга на столичната общественост и поставя началото на българското оперно изкуство. В този контекст естествен е стремежът на екипа да защити естетическите си виждания като внесе в Салона на изкуствата духа на Варна – кандидат за културна столица на Европа през 2019 година. Знаците на това послание могат да бъдат разчетени както във финансовата подкрепа от Община Варна за фестивалната проява, така и в специалното присъствие на кмета на Варна, Кирил Йорданов, който ще гледа спектакъла, заедно с представители на варненската културна общественост.

 

На диригентския пулт ще застане маестро Борислав Иванов, главен художествен ръководител на ОФД – Варна, Малина Хубчева му асистира като диригент на хора. Режисурата на Нина Найденова впечатлява с оригиналния си, адекватен на съвременните търсения, подход, с който в артистичен диалог влизат декорите на Иван Токаджиев, костюмите и куклите на Николина Костова-Богданова. Нейните сензационни 6-метрови Коломбина и Палячо извеждат посланието за трагедията и комедията в живота на малкия човек във въздействаща хипербола. За цялостното и органично въздействие на спектакъла допринасят интересните решения на хореографа Боряна Сечанова и ръководителя на балета Екатерина Чешмеджиева.

В солистичния състав на “Селска чест” се открояват известният български тенор и солист на Цюрихската опера Бойко Цветанов (Туриду), младият солист на Варненската опера Пламен Димитров (Алфио), солистът от Старозагорската опера Георги Динев (Арлекин), Татяна Николова (Лучия), Вяра Железова (Лола). Специално за този спектакъл от Москва пристига прочутата солистка на Болшой театър Ирина Долженко, която ще изпълни ролята на Сантуца.

Не по-малко интересни творци са ангажирани и за операта  “Палячи”. В главната роля на Палячо (Канио) ще се превъплъти известният тенор Емил Иванов, който от началото на тази година е солист на Варненската опера. Негови партньори ще бъдат Марияна Панова (Неда), прекрасният български баритон Нико Исаков (Тонио), младият солист на ОФД – Варна Свилен Николов (Силвио) и Георги Динев (Арлекин).

 

След успешната премиера на мюзикъла „Mamma mia” на Варненската детско-юношеска опера през април, на 12 май от 19.00 ч. предстои третата среща с публиката. Жизнерадостната постановка, изградена по хитовия мюзикъл с великите песни на АББА: “Honey, Honey”, “Money, Money, Money“, “Mamma mia”, “Dancing Queen”, “SOS” и др., привлича зрители от различни възрасти. Таланта и енергията на младите участници в Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс – Варна обединяват Ганчо Ганчев – диригент, Костадин Бандутов – режисьор, Константин Илиев – хореограф и Тодор Игнатов – художник. 

В спектакъла на операта “Севилският бръснар” на 14 май от 19.00 ч. ще се представят само солисти на Варненската опера, доказали таланта и верността си към родната сцена. В ролята на Розина ще се превъплъти артистичната Вяра Железова, а дългогодишният солист, басът Михаил Матеев, който отброява 35 творчески години на варненска сцена, ще видим и чуем като Доктор Бартоло. Тенорът Арсени Арсов, любимец на варненци, ще бъде граф Алмавива, Евгений Станимиров – Дон Базилио, Стоян Финджиков – Фиорело, Елеонора Христова – Берта и др. Централната роля на Фигаро е поверена на младия баритон Свилен Николов. Спектакълът, който ще се играе на италиански език с надписи на български, ще дирижира Станислав Ушев, главен диригент на ОФД – Варна.

 

Advertisements

Posted on May 10, 2010, in Новини and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: