Оперно-филхармонично дружество Варна открива ХV Салон на изкуствата 2010


Оперно-филхармонично дружество Варна открива ХV Салон на изкуствата 2010

в столицата на 11 май

This slideshow requires JavaScript.

Оперно-филхармонично дружество Варна има честта да открие ХV Салон на изкуствата 2010 в голямата зала на Националния дворец на културата, София на 11 май от 19.00 ч. Престижният културен форум отправи поканата към директорката на ОФД – Варна, Даниела Димова, преди няколко месеца. Варненските творци не за пръв път гостуват в Салона на изкуствата, но за пръв път им се поверява мисията да зададат високите творчески критерии на фестивала. Жеста те приемат като отговорност и същевременно като признание за своето изкуство, още повече че изборът на оперните заглавия в първата вечер не е случаен. С варненския спектакъл на “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Палячи” от Руджиеро Леонкавало Салонът на изкуствата ще отбележи знаменателната 100-годишнина от първото оперно представление в България. През май 1910 година именно постановката на „Палячи” предизвиква възторга на столичната общественост и поставя началото на българското оперно изкуство. В този контекст естествен е стремежът на екипа да защити естетическите си виждания като внесе в Салона на изкуствата духа на Варна – кандидат за културна столица на Европа през 2019 година. Знаците на това послание могат да бъдат разчетени както във финансовата подкрепа от Община Варна за фестивалната изява, така и в специалното присъствие на кмета на Варна, Кирил Йорданов, който ще гледа спектакъла, заедно с представители на варненската културна общественост.

 

СЕЛСКА ЧЕСТ от Пиетро Маскани и ПАЛЯЧИ от Руджиеро Леонкавало

 

Диригент Борислав Иванов
Режисьор Нина Найденова
Художник на декора Иван Токаджиев
Художник на костюми и кукли Николина Костова-Богданова

Хореография Боряна Сечанова
Диригент на хора Малина Хубчева

Художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева

Режисурата на Нина Найденова впечатлява с оригиналния си, адекватен на съвременните търсения, подход, с който в артистичен диалог влизат декорите на Иван Токаджиев, костюмите и куклите на Николина Костова-Богданова. Нейните сензационни 6-метрови Коломбина и Палячо извеждат посланието за трагедията и комедията в живота на малкия човек във въздействаща хипербола. В солистичния състав на “Селска чест” се открояват известният български тенор и солист на Цюрихската опера Бойко Цветанов (Туриду), младият солист на Варненската опера

Пламен Димитров (Алфио), солистът от Старозагорската опера Георги Динев (Арлекин), Татяна Николова (Лучия), Вяра Железова (Лола). Специално за този спектакъл от Москва пристига прочутата солистка на Болшой театър Ирина Долженко, която ще изпълни ролята на Сантуца.

 

Не по-малко интересни творци са ангажирани и за операта  “Палячи”. В главната роля на Палячо (Канио) ще се превъплъти известният тенор Емил Иванов, който от началото на тази година е солист на Варненската опера. Негови партньори ще бъдат Марияна Панова (Неда), прекрасният български баритон Нико Исаков (Тонио), младият солист на ОФД – Варна Свилен Николов (Силвио) и Георги Динев (Арлекин).

Advertisements

Posted on May 10, 2010, in Новини and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: