Изненади за жителите и гостите готви община Суворово за празника на града


Различни мероприятия ще се проведат в Суворово по случай празника на града – 1 май. Официално откриване на тържествата ще бъде дадено в 16 часа в четвъртък в Народно читалище „Пробуда” с изложба на кръжока по изобразително изкуство. Час по-късно в културния център – “Старото училище” ще се проведе карнавално парти с детска дискотека. На 30 април – петък, в 10,30 часа пред сградата на общинската администрация ще бъде даден старта на VІІ традиционен крос по повод празника на град Суворово. В 15,30 ч. в читалище „Пробуда” за най-малките жители е подготвена театралната постановка „Хитър Петър” на драматично-кукления театър „Сава Доброплодни” Силистра. От 19 ч. пак там ще бъде представена театралната постановка „Женско царство”.

Навръх празника – в събота, от 10 часа в местността Горски кладенец ще бъде открит ІІІ празник на фолклорното изкуство – “Като жива вода” Суворово 2010. От 12 ч. концерт ще изнесе оркестър “Бриз” – Варна. Фолклорният празник ще продължи и в неделя.

В 13 ч. на 2 май на трасето Суворово – Баново ще бъде даден старта на първи кръг от националният шампионат по офроуд на България.

Час по-късно на кортовете в града ще бъде открит турнир по тенис на корт.

Празникът на Суворово ще бъде закрит в 19 часа в читалище „Пробуда” със съвместен концерт на фолклорен ансамбъл „Слънце” и певчески колектив „Забава” от Киев, Република Украйна. Тогава ще бъдат обявени и наградените участници от фестивала „Като жива вода” Суворово – 2010.

Град Суворово се намира приблизително на еднакво разстояние от Варна (34 километра), Добрич (56 км) и Шумен (59 км.). В центъра на града се намира общинският исторически музей. В него са представени експозиции от богата етнографска сбирка, материали и фотоси от обществено – политическото и историческото развитие, свързани с материалната и духовна култура на населението живяло по тези места от 4 800 г. пр. Хр., с дейността и живота на генерал Суворов, материали от епохата на Възраждането и новата история. Над града се извършват разкопки на стара римска крепост, изграден е и парк с чешма на мястото, където е била гробницата на руските войници, загинали в района през Руско-турската война от 1777 г. под командването на ген. Суворов. В. Суворово се намира и третата по-големина джамия в Североизточна България, строена през втората половина на XVI век по проект на турския архитект Синан. 5 септември е датата, на която през 1984 г. Суворово е обявен за град. Първото име на днешно Суворово е Козлуджа, а по-късно се нарича Нов градец.

На снимката: По традиция фолклорният празник в местността Горски кладенец се открива от кмета на община Суворово инж. Павлин Параскевов.

Информацията е предоставен любезно от: Пресслужба община Суворово

Advertisements

Posted on April 28, 2010, in Новини and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: