Ще се създаде държавно предприятие за опазване от наводненията


Предвижда се такса за поливна инфраструктура, чийто полза ще е в това, че цената на водата ще падне до три пъти

Ще бъде създадено държавно предприятие за опазване от наводненията. Това предвижда новата стратегия за хидромелиорациите, по която се работи в момента, обясни инж. Калин Андреев, от агенцията по хидромелиорации, който участва в екипа по подготовката на новата стратегия. Специалистът допълни още, че в новия документ, се предвижда и въвеждането на такса за поливна инфраструктура. Противно на очакванията, обаче, това няма да доведе до повишаване, а напротив – до намаляване на цената на водата за поливане до 3-пъти.

Новостите, които ще залегнат в стратегията, бяха представени на форум за развитието на хидромелиорациите, който се проведе в събота в Дългопол и бе част от Общото събрание на сдружението за напояване „Камчийска долина”. България е първата държава в Европа, която е приела закон за водните синдикати, както са се казвали сдруженията за напояване тогава и това е станало през 1920 г. Германия е приела такъв закон 20 години след нас, обясни още инж. Калин Андреев. Той припомни, че хидромелиорациите са важна част от земеделието, което като сектор е измъкнало България след всяка национална катастрофа.

На форумът присъстваха и инж. Диана Манева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по хидромелиорации в МЗХ, проф. Пламен Мишев, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международни проекти в УНСС, и академик Атанас Атанасов, управител на Съвместен геномен център, председател на Биологическото отделение на БАН, председател на Международния консултативен съвет на АБИ и член на управителния съвет на ССА.

Последният обясни, че в момента в геномния център са замразени семена на 30 култури с подобрени параметри срещу различни болести и вредители, сред които са картофи, които са устойчиви на колорадски бръмбари, домати, които не могат да бъдат заразени от вируси и др.

Най-големият проблем в развитието на хидромелиорациите у нас се очерта собствеността на съоръженията. Те са държавни, но тя не се е грижила за тях като добър стопанин и състоянието им е много лошо. Ако ги прехвърли на водните сдружения, то се очаква ЕС да наложи санкция, тъй като ще се смята, че това е нерегламентирана държавна помощ. Експертите обаче ще търсят други възможности за решаването на проблема, тъй като той е от жизненоважно значение за развитието на селското стопанство.

Сдружението за напояване „Камчийска долина” е 5-ото по големина у нас. То е регистрирано на 19 януари 2009 г., като обхваща 20 232 дка в землищата на град Дългопол и селата Сава, Цонево, Величково, Боряна и Красимир. Изграждането на хидромелиоративната система в региона, която се захранва от язовир Цонево, е стартирало в края на 50-те години на ХХ век.

Създадохме сдружението, защото знаем, че пътят на богата България неизменно преминава през оползотворяване на природни и човешки ресурси в изоставени селски райони като нашия, защото вярваме, че ефективното българско земеделие може да се оправи само с поливане на устойчиви български сортове, поясни председателката Маринка Иванова. Вече са предприети конкретни мерки по възстановяването на земеделието в Камчийската долина – обособени са нови овощни градини, много от пустеещите земи вече се обработват.

На снимката: Експерт от водното сдружение показва Камчийска долина, която е опасана от хдромелиоративната система, от чийто възстановяване замиси развитието на селското стопанство в региона.Информацията е любезно предоставена от Димитър Димитров <sterev_d@abv.bg>.

Advertisements

Posted on April 26, 2010, in Новини and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: