Възпитаници на Варненската търговска гимназия спечелиха състезание по банкиране в Брюксел


Варненска гимназия на второ място в евросъстезанието „Банките в действие”

Отбор на Варненската търговска гимназия „Георги Ст. Раковски” спечели второ място на провелия се в Брюксел финал на европейското състезание „Банките в действие”.

Наградата за морския град и цяла България, тъй като страната ни бе представена на европейското единствено от варненското училище, донесоха съучениците от 12 „А” клас Радослав Лазаров и Цветелина Петрова. Техният ръководител е Диана Койчева.

Европейското състезание „Банките в действие” стартира през ноември миналата година. В on-line симулацията взеха участие 431 виртуални ученически банки от Европа (Португалия, Полша, Румъния, Сърбия, Гърция, Словакия и др. Програмата „Банките в действие” се развива от фондация „Джуниър Ачийвмънт”. Състезанието се проведе в 4 кръга. За финала, провел се на 14 и 15 април т.г. в Брюксел, се класираха 8 отбора, като единия от тях бе „The Incredible”, на Радослав и Цветелина. В първия ден отборите се състезаваха в on-line симулацията „Банките в действие” и в междинното класиране българския отбор бе първи. По време на симулацията всеки тим се опитва да постигне възможно най-висок ИБТ (Индекс на банково представяне). Отборите задават лихвени проценти по краткосрочни и дългосрочни банкови депозити и кредити, инвестират и в НИРД и маркетинг, за да засилят позицията си, тъй като се състезават един срещу друг. В края на симулацията печели този с най-висок ИБТ. Вторият ден отборите бяха групирани на 4 групи и решаваха казус, свързан с бизнес планиране и финансиране. Във всяка от групите имаше по един участник от различните държави. В крайното класиране възпитаниците на ВТГ „Г. Ст. Раковски” завършиха на второ място, след конкурентите си от Полша.

Информацията е любезно предоставена от Димитър Димитров <sterev_d@abv.bg>.

Posted on April 26, 2010, in Новини and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: