Село Изворско – първа копка на нов завод на фирма Weber


Интервю:

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Росен Плевнелиев: Имаме 280 млн. задължения, това означава, че следващите 28 години ние работим, за да измъкнем България от криза. Бюджета за текущ ремонт и поддръжка е 6 около пъти по-малък от 2008 година, тогава за текущ ремонт и поддръжка е имало 421 млн. Сега трябва да се задоволим с около 75 млн. Лева.  Тепърва в министерството, ще има втора вълна за спиране на проекти и замразяване на проекти. Тази година е много тежка. Днес министъра прави инспекция, на дупките по магистрала „Хемус”.  Трябват около 7 млн. Лв още, за да се покрият всички дупки в магистрала „Хемус, в участъка между Шумен и Варна. Колкото има гр. София като бюджет за кърпене на дупки, толкова има и цялата страна, а гр. Варна има 4 млн.. Ще се използват около 30 млн. Лева като ще е се оставят 25 млн. за Октомври, Ноември месец.

Диана Стойнова: Кога ще имаме цялостна магистрала „Хемус”, защото говорим май само за магистрала Тракия/ Черно море?

Магистрала Черно Море се казва вече, „Магистрала Тракия  Лот 6”, вече има договореност с Европейската комисия. И участъка Бургас – Варна се очаква в следващите 2 години да бъде проектиран.

Диана Стойнова: Варна ще има две магистрали?

Гр. Варна ще бъде единствения Български град извън София, който ще има две магистрали, но ще трябва да почака малко. Има категоричната възможност да бъде финансирана в бъдещата програма 2014-2020 г. Ние се борим дори да я приватизираме, малко по рано т.е. периода 2013-2015 г.

А магистрала Хемус, ще бъде много трудно на правителството да я направи, но със сигурност, правителството ще я приватизира, за този период 2014-2020 г. Въпреки че не е Европейски коридор, има възможност ние преговаряме с Брюксел. И те ще трябва да се съобразят с приватизирането от гледна точка на правителството. Така че спокойно може да финишира 2017 година.

Диана Стойнова: Проверката, за алея първа приключили окончателно?

Още не е приключила. Хората във гр. Варна, трябва сами да си решат казуса, искат или не този проект. Гражданското общество, да вземе отношение и да реши за бъдещето на този проект.

Кога ще намалее спада в строителството?

В световен аспект строителите, не първи, а последни се измъкват от кризата.

Една криза винаги има три етапа. Първият етап е така наречения, етап на рецесия – т.е. бързо падане. България вече, падна с 5.5 – 6%. Втория етап е така наречения етап на депресия, който се очаква, а третия етап е етапа на възстановяване. Въпроса е, колко бързо България ще бъде в депресия. Той не може да бъде отговорен, по един елементарен начин. Защото Америка ще тръгне, понеже Китай дърпа с 20 % и понеже Европа може би ще се разбие с 1 % тази година, значи България ще дръпне – не.. Избягването на България от депресията, зависи преди всичко, от собствените усилия на Българите, държавата, бизнес организации, работодатели, профсъюзи, цялото гражданско общество. Ние къде искаме да бъдем, какви реформи искаме да направим, за да тръгнат новите двигатели на растеж. Защото истината е, че България обърка, малко двигателите на растежа през последните четири години. Недвижимите имоти, строителството само по себе си не следва да бъде двигател на растеж, то е следствие. Някой трябва да започне да строи фабрики, днес затова съм тук.

Диана Стойнова: А не Молове?

Няма нищо лошо и в моловете, но все пак те са следствие, на инвестиционните обновения. Така че първо трябва да тръгнат, качествените, съзнателни инвестиции, независимо, в каквото и да са те. Няма нищо лошо да се строят хотели, ваканционни комплекси, голф игрища, няма нищо лошо в това. Това е плод на инвестиционни интереси, стратегия и визия. Аз считам, че това е бъдещия двигател на растеж, в България освен молове, да се случат и фабрики.

Бизнеса в България, като чели  не си отговаря на въпроса. Ако се види, какво се случи през 2003 година, България имаше обща задлъжнялост 12 милиарда евро, общата задлъжнялост на хората през 2010 година е 36 милиарда евро. Какво направи частният сектор с тези 24 милиарда евро? Каква добавена стойност произведохме, какъв потенциал създадохме? И затова трябва да вземем пример от Чехия, Полша, Унгария и другите държави, търсещи дългосрочното развитие. Региона около Варна и цялата държава, трябва да започнат да наливат пари в генераторите на растежа, така че икономиката да тръгне. А не просто да харчим пари. Аз затова винаги казвам. Ако трябва няма да налеем и един лев в дупки и в каквото и да било, ако има други приоритети, които ще помогнат на българите по-бързо да забогатеят. Тази инвестиция, днес е прекрасна. Най-големият световен концерн създава фабрика в България, и аз лично ги поздравявам.

Пресконференция:

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Росен Плевнелиев

Г-жа Снежана Семова управител на Weber България. Г-н Атанас Стоилов, кмет на община Аксаково.

Г-жа Снежана Семова: Здравейте на всички, много ми е приятно да ви приветствам с добре дошли, на нашата втора голяма инициатива в България. Втория ни завод, който ще бъде построен тук, за около 12 месеца, на 22 декара площ. Това ще е завод, който ще произвежда сухи строителни смеси, с капацитет 50 000 тона. И се надяваме тук да осигурим заетост, по време на строителството за около 120 души за 1 година, а след това минимум 20 души имайки предвид, че нашата технология е изключително автоматизирана безотпадна и екологична.

БНР: Какъв е общия размер на инвестицията във Варна?

Инвестицията ще бъде за 6.5 млн, за една година.

Позвънете: Къде ще бъде пласирана продукцията?

Всичко, което ние създаваме, като продукти нови, ги произвеждаме в България, и съответно Българските клиенти, са тези щастливци, които ще могат да ги ползват. Така че цялата продукция е предназначена, за местния пазар.

Г-н Атанас Стоилов: Уважаеми, г-н министър, уважаеми дами и господа. За мен е изключително удоволствие, да приветствам една нова инвестиция, на територията на община Аксаково. И да покажем, че по този начин, местните власти, правителството и бизнеса работим в една посока. Нашето желание е най-вече, да привличаме инвеститори, да откриваме нови работни места и да помагаме, колкото можем на хората. Благодарим на Weber България, са избрали точно района на село Изворско, едно място, който ние като община, бяхме определили като екологично чист район, където да се отглежда земеделие и селскостопанско. А те правят една инвестиция, която слагат началото една нова бизнес зона в района на село Изворско. Тъй като се оказва, че покрай тях, ще дойдат още няколко фирми инвеститори на тази територия. Мисля че продължаваме традицията в общината, да привличаме, добрите български фирми и чуждестранни, като им осигуряваме едно добро обслужване и по-ниски данаци и такси.

ОТКРИВАНЕ

Г-н Атанас Стоилов – кмета на Аксаково,  кмета на Варна – Кирил Йорданов, г-н Пламен Андреев управител на фирма Planex, г-н Иван Радев кмет на село Изворско, г-н Данчо Симеонов – областен управител на Варна.

Г-жа Снежана Семова: Ще приветствам първо г-н Министъра, и цялата местна управа на община Аксаково и община Варна. Април месец 2008 година беше първата копка на нашият завод в град София, а тази година сме свидетели на първата, копка на завода във Варна, на фирма Weber. Аз вярвам, че колкото и трудно да е в момента, ще мине този етап на рецесия, и след това надявам се депресията да е по-кратка. Но със сигурност ще имаме едно устойчиво развитие, на база на това Сен Гобен, решава да направи тази втора инвестиция в България. Искам да пожелая, изключително, успешна, безаварийна работа в срок, свършена от нашият, главен изпълнител фирма Planex. И заедно с проектният мениджър и съответно строителният надзор, да им пожелая изключителен успех и ще им помагаме с каквото можем, но аз вярвам в техния професионализъм.

г-н Пламен Андреев: Уважаеми г-н министър, скъпи приятели. Хубав ден, хубав инвеститор, няма причина да не стане хубава фабрика. Мисля че след около 7-8 месеца ще бъде пак хубав ден и ще можем да открием фабриката. Благодаря.

г-н Кирил Йорданов: Уважаеми г-н министър, уважаеми колеги, г-н областен управител. Изненадан съм от възможността да кажа няколко думи, но първото ми впечатление, е на човек, който често минава този път Варна Добрич. Сериозно казано, радвам се като кмет на община Варна, че в нашия регион се разгръща, поредна нова строителна инициатива. Инвестиционни намерения се реализират, което е добре дошло. Разбира се за община Аксаково, добре е за региона. Строителната фирма е от Варна, това ще даде възможност, за работни места да бъдат открити за да се реализира проекта. Използвам възможността да пожелая на добър час.

г-н Данчо Симеонов: Уважаеми г-н министър, уважаема г-жо Семова, уважаеми кметова, дами и господа. За мен е чест да присъствам на първата копка, на завода за сухи и строителни смеси на компанията Weber. Бих искал да изразя удовлетворението си в това, че варненска област отново е избрана от този голям инвеститор. И именно в община Аксаково, се реализира този проект. Радвам се, че това е компания, която е работодател за 2009 г. Това означава повече работни места, нещо което е необходимо, не само за Аксаково, Варна, а и за цялата област. Радостен съм, че няма да има отпадъци на 100% всичко, което излиза от този завод, ще бъде обработено и няма технология, която да замърсява околната среда, а това е много важно. Искам да пожелая на добър час на фирмата, на строителя. Надявам се в най-скоро време да ни поканите на откриването на фирмата.

г-н Росен Плевнелиев: Това което за мен е изключително интересно, е че когато погледнете цифрите. Най-големия концерн на света за производство на строителни материали и технологии – Сен Гобен, имащ 44 милярда евро на година, която е по-голяма от цялата икономика на България. А дали си даваме сметка, че всъщност в този концерн, работят 300 000 човека, а в нашата икономика работят 3 милиона. Изказвам благодарности на Снежана Семова, защото тя проправи този път, на тази инвестиция. Weber стартира през 2001 година, като дъщерна компания на Сен Гобен в България, а през 2009 година, Weber, беше най-добрият работодател на България, за малки и средни предприятия. Така че освен да се гордеем, с тази инвестиция, този мениджър и инвеститор остава само да кажем благодарим и да помагаме с каквото можем. Успех.

Г-н Плевнелиев, г-жа Семова, г-н Иван Радев, г-н Андреев направиха първата копка, като г-н Плевнелиев се натъкна ковчеже с писмо послание от Weber България. В него пишеше: „Надяваме се с този повод, да поставим края, на тежките икономически времена, в които работи не само строителния бранш, но и всички отрасли от нашата икономика. Нека нашата инвестиция донесе след себе си и много други, нека заедно с тази първа копка, символично заровим и сянката на кризата, в основите на нашия завод.”

г-жа Семова се отправи към багера за първата голяма копка последващо от църковно освещаване. За гостите имаше наръчници изготвени, специално от фирма Weber.


СВЕТЛОЗАР НЕЙКОВ – sinmania@abv.bg

Advertisements

Posted on April 22, 2010, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: