Дни на класическата китара 2010 се проведе за 23 пореден път!


Тазгодишният фестивал се състоя в сградата на кукленият театър.

Организатори: Национално училище по изкуствата „Добри Христов” (http://www.artschool-varna.com/ ), Музикална къща Канев, Община Варна (http://www.varna.bg/ ).

За контакти: Национално училище по изкуствата „Добри Христов”

адрес: Варна, ул. „Ст. Караджа” № 34, тел. 052 / 620-725,

email: arts_varna@mail.ru

Музикален къща „Канев” – гр. Варна

адрес: Варна, ул. „проф. Николай Державин” № 5, тел. 052 / 604-478,

Участници: Школи по китара във варна, ученици от различни възрастови групи, музиканти, гости от градовете Силистра, Добрич, Шумен, Пловдив.

Дискусия на тема "Китарата днес и утре"

Дискусия на тема "Китарата днес и утре"

Състоя се дискусия на тема „Китарата днес и утре”, на която експерти споделяха и обменяха опит.

Лауреати са около 17 човека в различни възрастови групи, участваха в заключителният концерт на дните на Китара.

Специален гост бе доц. Стела Митева – Динкова, която изнесе самостоятелен рецитал и е преподавател завеждащ катедра в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив (http://www.artacademyplovdiv.com/ ).

История: В рамките на тези 23 издания доста хора са работили за този фестивал на класическата китара във гр. Варна. Като доайен е Любен Харалампиев, който тази година навършва 80 години. И тазгодишното издание имаше почетно място, като участие.

Любен Харалампиев

Любен Харалампиев

Романс на Спомена

Във връзка с 80 годишнината, колеги и приятели направиха подарък издание имащо заглавие „Романс на Спомена”, съдържащо негови пиеси за китара с методически указания. Събрани и редактирани от Севдалин Стефанов преподавател в музикалното училище. Изданието, може да се закупи от Музикална къща „Канев”.

Бъдещи планове и събития: Продължаване на традицията и тя да си запази нивото и през следващата година. Организиране бъдещо 24то издание, с перспектива повече да бъдат изявите на младите таланти. Обмисля се събитието да не се провежда в рамките на е два, а в три дни, но всичко зависи от броят на участниците. До година ще се цели, по-голямо участие на състави от региона и от страните съседки, като най-близката цел засега е покана на гости от Румъния.

За следващите изяви ще се възстанови откритата сцена, в рамките на дните за прослушване на участници от различните школи, както и на всички любители на класическата китара, не само за ученици и учащи и професионално занимаващи се.

Пожеланието на организаторите, сцените и изявите за всички китаристи, да бъдат колкото се може повече. Като стремеж остава запазването на този висок интерес към класическата китара и постоянното желание гости и звезди, които ще идват на фестивала, да бъдат на все по-високо ниво.

Цел е тези дни е да са празник, за всички Варненци и любители на класическата китара. Традиционно дните се провеждат, около краят на месец Март, в хубавото пролетно време.

Преподаватели:

Advertisements

Posted on April 2, 2010, in Музика, Новини, Уроци and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: