Варненският куклен театър с награда ИКАР


Варненският куклен театър, винаги е бил сред едни от първите и по света и в България. И много често, е нямал аналог в продукцията си.

Високият критерии е винаги това, което ги движи напред.

Преди директора г-жа Вера Стойкова работи в този театър някъде от около 27 години, е имало двама директора предшественици. Всички директори се възпитавали, че такъв театър друг няма!

Не че другите театри са по-добри или по-лоши, просто този куклен театър е уникален. С атмосферата, с екипа, желанието да се работи и най-вече с високите творчески критерии които имат, това е един театър, който не спира да експериментира, да дава нови насоки в творчеството.

Театъра се посещава от най-малките зрители до най-големите. И за първи път от страшно много години. Театърът обхваща са като зрителска аудитория и ученици от 4ти, 5ти клас, които са тийнейджъри. Като се има предвид колкото трудно е да се водят тези деца на културни събития и самото заангажиране на вниманието им.

В краят на 2009 вече, няма зрителска аудитория, която да не влиза в театъра и то не по принуда, а за щастие по свое собствено желание, защото мина времето на организираните посещения.

Това, което ги отличава от другите, куклени театри са мащабните проекти. Няма друг куклен театър в България с такава сграда, а музеят на куклите е много рядък среща се в Китай и в източните държави, където това е една страхотна традиция и изкуство. Напоследък и в България стана високо оценено изкуство, защото времената се промениха и медиите навлязоха много сериозно в живота ни, като създадоха друга представа за визия. Точно на тази визия отговаря вече куклената форма театър и въображение.

Много мащабните проекти, предизвикват голям интерес и резултата е тази награда ИКАР. Затова директорката на кукленият театър желае да поздрави всички, които помагат по пътя на успеха, и които заслужават тази награда. Изказаха се благодарности на Г-жа Жана Андреева, представляваща институцията Община Варна.  Много помагаща на кукления театър. Всеки път когато театърът е предявявал желание да прави проекти, общината винаги е заставала зад тях и благодарение на това ние можем да се радваме на спектакли като: „Красавицата и звяра”. Сградата, която след обновяването се радва на толкова голям успех. Благодарности се изказаха също и на административният екип на държавен куклен театър Варна, в лицето на заместник директора, г-жа Александрова. Отбеляза се уникалността на техническият екип. Ателиетата на Варненският куклен театър, почти нямат аналог в България като специалисти. Това са едни от най-търсените дизайнери, кукло майстори, художници на костюми, на кукли и целият декор. Тези хора вече правят продукция, която се изнасят навън в чужбина. Защото хората казват: „Куклите, които правите тук са уникални, няма други такива!”. Благодарности също се предадоха на екипът, който обслужва сцената и пряката театрална дейност това са: Театър „Майстор”, сценична група, помощник режисьори, осветители, музикални ръководители, оформители и всичко онова, което съставлява този театър. И не на последно място, организацията и рекламата, които са много важна част от процеса. Без екипност няма успех!

На повечето големи фестивални форуми, провеждащи се в Града като „Варненско лято”, които просто наемат целият екип на кукления театър, защото това са много добре работещи професионалисти. И те вече обслужват такива фестивални форуми, освен техният собствен – фестивала на кукленият театър. А той е най-големият, правен в целият Регион. Почети няма друг такъв мащабен фестивал. В Европа, се знае само за един такъв голям, който се прави в Испания, където варненският куклен театър много често гостува.

Наградата е получена с любов и много труд, но не е била очаквана, не са работили за наградата, а за самата любов към работата си. Наградата е дошла, като едно голямо Браво, което им е много важно да чуват от време на време.

От община Варна, Г-жа Жана Андреева добави, че дейността на Община Варна, включва подпомагане на истинското изкуство, независимо то дали е професионално или любителско, но когато то е на едно добро ниво да се сбъдне в град Варна.

И наградата е напълно заслужена, действително Варненци имат огромната привилегия и чест, най-добрият куклен театър да бъде тук в кандидатката за Културна Европейска столица – гр. Варна.

Този куклен театър, не е доказал това което може от вчера или от днес. Това е една традиция през годините, която може да видите в уникалният музей на куклите. Традиция, която може да се види ако се влезе в залата, и която се продължава под доброто ръководство на г-жа Вера Стойкова. Един уникален арт мениджър. От сърце поздравявам целият екип на Варненски Куклен Театър, те действително са едни големи професионалисти, които представят по блестящ начин кукленото изкуство и възпитават поколения наред. И децата от малки в залите ги възпитават на една естетика, която по-късно ги прави хора, които умеят да ценят и да обичат, със сърцето си, с ума си и сетивата си едно от най-големите изкуства.

Благодаря ви още веднъж, поздравявам ви на добър час и вярвам, че тази традиция, ще бъде не само продължена, но и обогатена, защото вие представяте кукленото изкуство, не само на Варна и на България, а вие представяте кукленото изкуство в световен мащаб по един прекрасен начин.

Това е единственият, театър, който не е драматичен и Теди Москов казва: „Аз тук ще направя спектакъл, защото тук хората се смеят”

Наградата е не само за директор, високи постижения в театралното изкуство, за най-добри показатели, но и за най-добър мениджмънт на годината.

Поздрав предаде и администрацията на Варненски Куклен Театър в лицето на г-жа Александрова: “Благодаря, много за дадената ми възможност, аз искам да кажа че съм безкрайно щастлива да работя с този театър, с този екип. Да обичам всички достатъчно много, да се опитвам да дам всичко от себе си и искрено се надявам, че го правя. Безкрайно съм щастлива, когато след представление, както се случи миналата седмица. Публиката излизайки от салона след „Красавицата и Звяра” и „Цветята на малката Ида”, казаха следното: „Благодарим Ви затова че създавате красотата, и точно с нея Вие възпитавате децата ни и вливате духовна сила в нашите сърца.”. Бях наистина дълбоко развълнувана, защото хората излизаха наистина окрилени от тези спектакли. Щастлива съм, че поставяме на варненските деца и варненската публика такова удоволствие. В една много естетична среда попадат те, когато идват при нас. Смятам че театърът е магия, колкото повече хора се „Заразят”(в най-добрият смисъл на думата) от тази магия толкова по-щастливи ще бъдем ние. Благодаря ви! ”

г-жа Вера Стойкова: „Когато дойдох като директор, наистина малко внезапно стана всичко, трябваше много бързо да се реагира, не бях добре подготвена. Но аз съм човек, който е свикнал цял живот да си товари мозъка и да се учи. И затова досега не съм престанала да се уча на мениджмънт и на много други неща. Но тогава, като артист и човек на изкуството, аз обявих война на Грозното. Защото грозното и пошлото ни залива от всякъде, и смятам че тази война засега е спечелена. Тъй като всички спектакли са с изключителна естетика. Сценографите, които се ангажират към проектите са много старателно подбрани, за да може децата или друга публика, когато влезе да вижда само КРАСИВИ неща. Нека това да бъде мястото с КРАСИВИТЕ НЕЩА!

Имаме мисия и тя е свързана с това икономическата криза да не се превърне в ДУХОВНА КРИЗА, защото от икономическа криза се излиза, но духовна криза много трудно се преодолява. Периода за лекуване е много дълъг и там наистина трябва да се сменят поколения. Но как да се сменят поколения, като следващото израства в предното?

И сега има много реалити формати, които всички гледаме. И виждаме, за какво поражение става дума. Това е КУЛТУРНА НЕУТРОННА БОМБА, КОЯТО Е ПАДНАЛА ВЪРХУ НАШАТА ДЪРЖАВА. Преди 20 години съвсем не беше така. За 20 години пораженията са страшни. Ние не можем да оправим всичко, но поне това което зависи от нас, ще се борим да го направим. Имаме нужда от помощ и финансова и всякаква подкрепа, за да влагаме средства в това, тази сцена и това, което се представя да бъде, уникално и красиво и да кара хората да се стремят натам, а не на обратно. Просто искаме да покажем другият път. И ако сте забелязали, колко галерии хората отвориха покрай ремонта на театъра. Тоест това се превърна, едно много арт пространство, в което хората идват вечер, не само в театъра влизат си в галериите наоколо и обичат да остават в този магичен сват.

Има и хубави неща, трябва да имаш очи да ги видиш. Както са казали китайците: „Този, който си обича работата никога не работи”

Какво предстои да се случи около театъра?

Много неща. В момента излиза от ателие и влиза в репетиции, един страхотен мюзикъл за деца, който се нарича: „Островът на песните”, той е по музика на композитора Борис Карадимчев. Това е проект, реализиран с помощта на Община Варна. Куклите са уникални на Огняна Серафимова – номинирана също за ИКАР. Едно много талантливо младо момиче, което ще стане една неразделна част от нашата творческа дейност.

Дори музикалната ръководителка Светла Василева е в възторг от този спектакъл, който ще реализират. Участват около 10-11 актьора от трупата на театъра, само малките ще починат. Трябва да излезе в средата на Май месец. Това е една история, взаимствана от Евровизия, даже второто му заглавие е „Зоовизия”. И всички звезди, които пристигат от цял свят на един остров, за да изпеят песента за ДОБРОТО. Има много интересни герои орелът – Сами,  зебрата – Балуба…

Много интересни образи, но от цял свят ще има песни от съответните държави, които представят различните части на света. Текстовете са писани от Матей Стоянов. Директора г-жа г-жа Вера Стойкова е режисьор на спектакъла.

Теди Москов идва Август месец, за своето второ представление, което ще направи тук със нас. Той каза: „Вие сте ми любимият екип, идвам да си почина от целият свят.”, така че ние много си го обичаме. Когато работим с него ние завършваме, втора академия, това е най-невероятният интелект, който съм срещала през живота си. Чувството му за хумор, за скечовете, за бързите стрели, с които улучва публиката в сърцето. Зад всичко това, стои един невероятно мъдър човек, един много ерудиран философ. Това е моята най-голяма изненада в живота, че може да има такава личност. И затова особено много ценя този творец, не само като режисьор, а и като личност. Да не говорим какво въздействие, върху състава, с който работи. Тези хора се качиха не стъпала, а стълбове в театралното майсторство.

А спектакъла е в процес на уточняване, засега е „Любовта, към трите портокала” на Карло Гоци, но може и да не е това.

И много други творци. Скоро, говорих, с Георги Михалков, който след „Цветята на малката Ида” има желание да постави „Лешникотрошачката”, но това е за следващият сезон.

Червената Шапчица стои на бюрото на директорката, и чака своята реализация също. Един спектакъл, който ще се хареса на най-малките зрители.

Има още една изненада, която ще се запази в тайна, за да се поддържа интереса. Много хубави неща се очакват да се случат.

Театъра стигна до едно много високо ниво!

С пожелание за здраве и почерпка всички останахме доволни.

Светлозар Нейков

Posted on March 31, 2010, in Новини, Уроци and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: