Френски кораб във Варна


Френски кораб във Варна

Вчера в община Варна от 11,15 и.д. Кмет на Варна Коста Базитов прие командира на френския военен кораб “Дюпои Делом” кап. І-ви ранг Патрик Жауен и военното аташе на Франция у нас подп. Мишел Маийо.

На срещата днес се обсъждаха: ученията на военноморските сили между България и Франция.
Ето и интервюто с мосю Жауен:

-Удоволствие е за Френските моряци да посещават Варна.
Колко време ще бъдете във Варна?
-Три дена. Освен ако критичните условия не ни накарат да останем още малко, което ще бъде удоволствие за нас.
Много малко е времето за три дни само да опознаете града ни. Затова ще се опитаме да ви разкажем малко за Варна.
Варненци вярваме че нашият град е свързан със събитияq определящи един културен, исторически и икономически добре развиващ се град. Хилядолетна история свързва Варна със света. Ако имате възможност би било добре да посетите нашия музей, за да видите част от историята на града ни. Ще забележите, че тук е открито най-старото обработено злато в света!

Стойността и качествата на Варна се свързва с много исторически и културни събития.
Поставили сме си задача Варна да кандидатства за културна столица на Европа. Поддържаме и културни взаимоотношения с градове и от Франция. Обменяме групи с Марсилия с наши деца. Използваме опита на специалисти от Марсилия, за изграждане на яхтено пристанище във Варна. Обменяме специалисти в областта на морските спортове. В областта на културата предстои изпращане на наши специалисти двама скулптури. Това е един съвместен проект, който разработваме от около месец.

Подкрепихме създаването на едно Френско училище от детска градина до средно образование.
Има Френски фирми, които работят на територията на Варна. И децата на тези служители ще могат да учат на родния си език.

Варна е един икономически добре развиващ се град в страната. Основните области са туризмът, корабоплаването. Искам да споделя че на територията на Варна има пет висши учебни заведения. Най-близко до вас е Военноморското ни висше учебно заведение. В последните години то вече има и граждански профил и е отворено за обучение на граждански специалности. Едно от най-старите учебни заведения е Икономическият Университет. Медицински Университет има в града ни, Технически Университет и Варненски Свободен Университет .

Във Варна по данни на статистиката живеят около 380 000 жители, но реално над 600 000 жители пребивават града ни в момента. И тъй като спецификата на града ни е главно курортен център, през летният период града ни е привилегирован от гледна точка на туристи. Това дава тласък на икономиката на България.
Обликът на града определя и многото фестивали, които се провеждат на територията на града. Един от най-старите ни фестивали е балетният конкурс, който се провежда. Определящ е музикалният фестивал “Варненско лято”, Фолклорен фестивал, в който са заявили участие и френски състави, който ще бъде през месец Август. Театрален фестивал с многогодишна история, джаз фестивал….
Това е едно малко представяне на нашия град.

Г-н Жауен: -От името на целият екипаж на кораба “Дюпюи Делом” Ви благодарим за тази топлота при посрещането, стана петнайсет дни, откакто сме напуснали морската база в Брест в областта Британ. И това е нашето първо посещение, от както сме излезли от базата и екипажът е ОЧАРОВАН от Варна. Макар и да е кратка визитата ни, само в рамките на три дни, ще направим всичко възможно да разгледаме, колкото можем. Днес след обяд ще посетим Археологическия музей. Възможността да посетим Варна се надяваме да позволи по-нататъшни ни визити в града като туристи.
Благодарим за вашето гостоприемство.

Г-н Базитов: Това е един албум, който ви подаряваме за културата на Варна, съпроводен с една мартеница, въпреки закъснението, но с пожелание за здраве, защото мартеницата е символ на здраве.
М. Жауен: – С удоволствие ви давам този сувенир от кораба “Дюпюи Делом”. Това е един символ от морските сили на Франция с котва, и един френски корабостроител.

Г-н Базитов: А това е знака на Варна на него също е изобразена стилна котва. Така че има нещо общо двата символа.
-Благодаря много. Той ще бъде поставен на едно добро място в нашия кораб.

Визитата продължи с разглеждане на стара Варна, водена от директора на дирекция “Образование”, г-н Коста Базитов

И интервю от журналисти:
Коя е най-дългата мисия, в която сте участвали лично?
-Моята мисия лично беше около 6 месеца, а с кораба “Дюпюи Делом” около четири месеца.
Каква е обстановката в световният океан, от гледна точка на военноморските сили?
-Океаните са много важни, защото над 70% от световното население живее живее под 100 км от морето, 70% от световната търговия минава по море и 70% от цялата площ на земята е вода, затова е важно да има военноморски сили.


Светлозар НЕЙКОВ

Posted on March 12, 2010, in Новини and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: